Deutsch

Postal mail H-2831. Tarján  e-mail partalicsilla@gmail.comPhone Call +36 20 911-44-94                                    

 
Címlap Rasseinfo Eigenschaft
PDF Drucken E-Mail

,,Ein Charmer in rotem Mantel"figyelem"Ein Hund aus Gold,
aussen wie innen"

diesen Satz der bekannte Schriftsteller Jack London über der Irish Terrier geschrieben. Wer jemand einen Irish Terrier zu tun hatte, wird dies nachvollziehen können.


Mit ihrem roten Fell, ihrer angeborene Eleganz und ihren strahlenden Augen ziehen sie die Blicke des Menschen auf sich.
Unsprünglich wurde die Rasse als Jagdhund geführt. Die Irish Terrier wurden zur Jagd auf Dachse, Hasen, Wildschweine und in Amerika auch auf Murmeltiere eingesetzt.
In manchen Ländern sind sie auch heute noch sehr beliebt auf der Jagd, wie z.B. in Tschechien und Slovakai.
Ihr Karakter ist: temperamentvoll, hervorragende Intelligenz, Sinn für Humor, Treue und Grosszügigkeit gegenüber seinem Herrn.

IMG 8194 3 irishDie meisten Irish Terrier sind heute fröhliche Familienhunde. Die Rasse ist sehr berühmt für seine Kindliebe, Toleranz. Ideal für die Kinder zu spielen und daneben auch Wachsamkeit.
Wegen seiner Grösse und Charakters ist diese Rasse auch für den Hundesport ideal. Sie werden immer populärer im Agility und Flyball. Daneben gibt es immer mehr Irish Terrier als Rettungshunde!
Sie sind ideale Begleiter beim Wandern, Laufen, Reiten. Diese Hunde bellen nicht viel oder grundlos, sind aber gute Wachhunde gegenüber Unnbekannten.Die meisten Irish Terrier sind heute fröhliche Familienhunde. Die Rasse ist sehr berühmt für seine Kindliebe, Toleranz. Ideal für die Kinder zu spielen und daneben auch Wachsamkeit.
Wegen seiner Grösse und Charakters ist diese Rasse auch für den Hundesport ideal. Sie werden immer populärer im Agility und Flyball. Daneben gibt es immer mehr Irish Terrier als Rettungshunde!
Sie sind ideale Begleiter beim Wandern, Laufen, Reiten. Diese Hunde bellen nicht viel oder grundlos, sind aber gute Wachhunde gegenüber Unnbekannten.

Übersetzung kommt bald...

A 19. századi szerző, Alberg PaysoneTerhune így írt róla: ,,ez a világ talán legkiválóbb kutyája. Nem rokonszenvezik azonnal minden idegennel, aki megsimogatja. De mindhalálig társa és védelmezője mindenkinek, aki elnyerte a szívét és  figyelmét. Egy ír gentleman a régi időkből”Az ír terrier egy közepes méretű fajta, a hosszúlábú terrierek családjába tartozik. Elég kicsi ahhoz, hogy beférjen egy autóba, így állandó útitárs legyen, és elég nagy ahhoz, hogy szükség esetén megvédje otthonát és gazdáit.
A standard alapján a kutya megjelenése mozgékonyságot, vidámságot tükröz, mozgásában öntudat és figyelem mutatkozik.

Msols_-_P1430529Az ír terrier jó tömegű, erős csontozatú, izmos, feszes felépítésű kutya. Ugyanakkor megjelenésében elegánsnak, hajlékonynak kell lennie, gyorsaságot kell tükröznie. Ezt az összhangot nem könnyű eltalálni. A kutya nem lehet sem nehézkes és túl kompakt, sem könnyű, vékony csontozatú. A standard az 1988-ban történt változatás ellenére sem tesz különbséget a marmagasság tekintetében a szukák és a kanok között. A súly és a méret egy olyan kérdés, amelyről a múlt és napjaink tenyésztői, ír terrier-szakértői” is szívesen és hosszasan vitáznak. Mindenesetre a standard súly és méret fejezetét egy részletes magyarázattal egészítették ki, amelynek az a konszenzusa, hogy ebben a kérdésben az összbenyomásnak kell döntenie. Azaz: Vannak túl rövid- és túl hosszú lábú ír terrierek, túl kompakt és túl könnyű felépítésűek, túl rövid és túl hosszú hátúak. Az ilyen kutyák mindegyike megfelelhet a standard által meghatározott méretnek és súlynak, ugyanakkor nem típusos ír terrierek. Ezen oknál fogva a ringben nem szabad önmagában a méret és súly alapján dönteni. Sokkal fontosabb, hogy a különböző testtájak a megfelelő harmóniában és egyensúlyban legyenek egymással, hiszen ez fogja végső soron kialakítani egy típusos ír terrier küllemét. Brivio-Chellini asszony, az olasz terrier specialista bírónő szavai szerint:,,Egy kicsi, kompakt ír terrier, rövid lábakkal inkább emlékeztet egy vörös Lakeland terrierre, így elveszti egyedi, ír terriere jellemző összbenyomását.” Napjainkban az elfogadott méret szukák esetében 46-48 cm, kanok esetében 48-50 cm, súlyuk 15 és 18 kg között változik.

Msols_-_kan2A fajta karakterét az ,,ír terrier-kisugárzás” adja, aminek talán legmeghatározóbb eleme a fej. A fej alakja, a szemek és a fülek együttesen alakítják ki azt a jellegzetes arcot, aminek első pillantásra egyértelműen tükröznie kell a kutya jellemét: bátorság, büszkeség, intelligencia. A túl rövid, vagy éppen túl hosszú fej, a nagyméretű, nem mélyen ülő szemek, a túl magasan, vagy alacsonyan tűzött fülek, a kifejezett stop,  a puha, selymes szőrzet mind olyan tényezők, amelyek a fej harmóniáját és ezáltal az egész összbenyomást kedvezőtlenné teszik.

Az ír terrierek színe a vörös többféle árnyalatának megfelelő. Világostól egészen a sötétvörösig. Kölyökkorban egy puhább, fekete szőr borítja a felületet, amit az első, 8-10 hetesen elvégzett trimmeléskor eltávolítanak. Jó páran a sötétvörös színt előnyösebbnek tekintik a többinél. Napjainkban egyre több, nagyon sötét, intenzív vörös kutyát látni. Ezek egy része kitűnő minőségű szőrzettel rendelkezik, de vannak köztük túl kemény szőrű egyedek, amiknek nincs megfelelő minőségű lábszőre és szakálla, de szép számmal lehet látni égővörös színű, ugyanakkor hullámos szőrzetű egyedet is. Az ideális szőrminőség kérdésköre- a méret és súly témákhoz hasonlóan- szintén nem egyszerű, mivel a fajtán belül sok szőrtípussal találkozunk. Ezek közül nem lehet egy ideálisat megnevezni, hiszen több olyan egymástól eltérő szőrtípus fordul elő, amelyek megjelenésükben megfelelnek a standardnek és maximálisan alkalmasak az állat védelmére az időjárással szemben. Ugyanakkor a puha, hullámos, selymes szőrzet semmiképpen nem kívánatos. Ugyancsak nem kívánatos jelenség a fekete satírozottság a fejen, a füleken, vagy a testen.

A standardből kiemelendő a fajta egy jellegzetes tulajdonsága, az enyhén ívelt ágyék. Gyakran előfordul, hogy egy típusos ír terriernél ezt hibának minősítik a ringben.
 
Copyright © 2023 www.irterrier.hu. Alle Rechte vorbehalten.