Deutsch

Postal mail H-2831. Tarján  e-mail partalicsilla@gmail.comPhone Call +36 20 911-44-94                                    

 
Címlap Rasseinfo Erziehung
PDF Drucken E-Mail
Das Erziehung und Ausbildung des Irish TerriersÜbersetzung kommt bald.
Könnyű és mégis nehéz téma.

Könnyű azért, mert egy jó wesenű, a fajtára jellemző karakterű ír terrierből  jó szocializációval, alapos, következetes felneveléssel és kiképzéssel nagyon könnyű jól nevelt, nem verekedős, könnyen irányítható kutyát faragni. Sok örömet szerez a folyamat, hiszen nagyon intelligens, tanulékony kutyák. Mégis nehéz téma tud ez lenni, gyakran mi, gazdik  tesszük azzá. Például azzal, ha nincs összhangban a kutya és a gazdi temperamentuma. Jó példa erre, amikor kezdő terrieres család a gyerekekkel együtt kiválasztja az alom legdominánsabb szukáját, vagy éppen kanját. Mint azt a fajta jellemzésénél részletesen kifejtettük, egy almon belül is különböző vérmérsékletű egyedek vannak. A tenyésztő a 8-10 hetes választáskor már fel tudja mérni, hogy melyik kölyök melyik kategóriába tartozik. Tehát a megoldás: bárhonnan, bármelyik tenyészetből választunk is magunknak ír terriert, részletesen beszéljük át a tenyésztővel, hogy mire szánjuk a kölyköt és hallgassuk meg a véleményét a választás során!


DSC_0907Mi azon a véleményen vagyunk, hogy minden ír terriernek szüksége van bizonyos mértékű kiképzéshez ahhoz, hogy kellemes, jól fegyelmezett családtag váljon belőle. Ezt a véleményünket fajtától függetlenül valamennyi kutyára fenttartjuk, hiszen egyik kutya sem születik jólnevelten. Az eredmény mindenképp megéri azt a pár hónap munkát, amit bele kell fektetni.
A kutyaiskolában történő közös kiképzés hívei vagyunk.

Egyrészt azért, hogy tapasztalt szakember irányítsa a tanulási folyamatot, másrészt a kölyök szocializációja miatt. A kutyaiskola remek program az egész család számára. Remek barátságok köttetnek gazdik és kutyák között egyaránt, és nagyon jó érzés látni, ahogy kutyusunk hétről-hétre fejlődik, okosodik.
Kép: Morris 1 évesen pórázon követést gyakorolDSC_0914Már egész korán kezdjük el a kölyök kiképző iskolába hordását, ennek feltétele az érvényes veszettség elleni védőoltás beadása. A  3-5 hónapos kölyökkel először ,,kölyökóvodai" foglalkozáson vesznek majd részt, ahol megtanul pórázon menni és megtanulja az idegen kutyákkal való viselkedés szabályait. Kb. fél éves kortól már játékosan el lehet kezdeni az ültetést és egyéb feladatokat. A legfontosabb ezek közül a behívás biztonságának kialakítása. Azaz, hogy a kutya bármikor, bárhonnan egy szóval visszahívható legyen.
Egy átlagos képességű ír terrier már 9 hónapos korra vezényszóra tud ülni, feküdni, helyben maradni és  láb mellett menni. Tehát nem ördöngősség. Kép: helybenmaradás gyakorlása

Napjainkban nagyon sok ,,trend" alakult ki a kiképzés módszerével kapcsolatban. Van aki a játékra, jutalomfalatra, vagy éppen a klikkerre esküszik. Egyforma jó eredményt lehet mindegyikkel elérni. De  a kulcs az, hogy megtaláljuk azt a módszert, ami a kutyánál és valamilyen szinten a gazdánál is a lehető legjobban működik. Ez nem mindig egyszerű, mert vannak kutyaiskolák, akik kőbe vésetten ragaszkodnak egyfajta módszerhez még akkor is, ha az láthatóan nem működik megfelelően egy adott kutyánál. Fontos, hogy megtaláljuk azt a stratégiát, ami a kutya számára a legjobb. Mivel az ír terrierek nem egyformák, nem szabad uniformizálni a tanítás módszereit. Ami beválik egy nyugodt szukánál, az nem biztos, hogy működni fog egy pajkos, erős akaratú, kamasz ír terrier kannál. Aki bár imádja a gazdáját, de kevésbé érdekli a gazdi által felkínált jutalomfalat, vagy labda, mint a szomszéd szuka, vagy kan.
A kutyaiskolák többségében olyan szakemberek dolgoznak, akik fel tudják mérni az adott kutya-gazda párost és az alkalmazandó módszert.

HPO_106 HPO_294
Főnök szabadon követése
Főnök őrző-védő munkája

HPO-3 Arbeitsprüfung von Mr. President Of The Hunterriers in Bilder und auch in  Video hier!

Az ír terriert nagyon könnyű motiválni. Kiváló apportkészségű kutyák, emellett imádnak ugrani, gyorsak és fordulékonyak, ideálisak a legtöbb kutyás sportra. Hogy kinek mi tetszik ezek közül  a legjobban, az a kutyaiskolákban általában kiderül.

A kulcsszó: türelem, következetesség, humorérzék.
Ez kell egy ír terrier neveléséhez.
Das Erziehung und Ausbildung des Irish Terriers
 
Copyright © 2023 www.irterrier.hu. Alle Rechte vorbehalten.