Deutsch

Postal mail H-2831. Tarján  e-mail partalicsilla@gmail.comPhone Call +36 20 911-44-94                                    

 
Címlap Rasseinfo Gesundheit
PDF Drucken E-Mail
GesundheitAz elegáns külső tökéletes anatómiát és egészséges szervezetet takar!
A divatos fajtákban oly gyakran jelentkező örökletes eredetű betegségek ebben a fajtában szinte ismeretlenek. Csípő és könyökízületi dysplasia, harapáshibák, sérvek, rejtett heréjűség, patellaluxatio, szemészeti és szívbetegségek öröklött jelleggel nem szoktak előfordulni.

Msols_-_IMG_8621Ez egyrészt betudható az arányos testfelépítésnek, az anatómiai extrémitások hiányának, amelyek oly sok fajtában-pl. bulldogok és egyéb brachycephal kutyák- jelen vannak. Másik oldalról pedig elmondható, hogy a fajtát elkerülték a ,,divathullámok”, nagyszámú pártolója ellenére sem vált soha a népszerűség áldozatává. Tenyésztői lelkiismeretesen, hozzáértően végezték és végzik most is a feladatukat. Éppen ezért nagyon kevés örökletes betegsége van, és ezek rendkívül ritkán manifesztálódnak. Ez pedig nyilvánvalóan a tudatos, felelős tenyésztői munka érdeme, azaz a beteg kutyák szigorú kizárása a tenyésztésből.

Ellenálló szervezetű, többnyire hosszú életű kutyák. Ahhoz, hogy ez a genetikailag adott egészséges hajlamuk valóban egészséges kutyát eredményezzen, nyilvánvalóan, ahogyan minden fajtánál elengedhetetlen szerepe van a megfelelő minőségű takarmányozásnak, védőoltásoknak és a paraziták elleni védekezésnek. Itt említeném meg a nem tenyészcélra szánt kutyák ivartalanítását, aminek szukák esetében kiemelt fontossága lehet. A fiatalon elvégzett ivartalanítás erősen lecsökkenti a nagyon gyakori emlőrák és a gennyes méhgyulladások kockázatát.

Természetesen a civilizációs betegségek, mint például az elhízás és a fogkövesség az ír terriereket sem kímélik, de ezeket a problémákat következetességgel, odafigyeléssel meg lehet előzni. Az esetek nagy részében a tulajdonos tehető értük felelőssé.

Az ír terriereknek ideális esetben mélyen ülő ,,terrierszemük” van. Ez bizonyos mértékig hajlamosíthatja őket kötőhártya gyulladásra, hiszen a kötőhártyazsák egy mélyen ülő szem esetében könnyebben összegyűjti pl. a port. Egyes kutyáknál minden reggelre összegyűlik a belső szemzugban egy szürkésfehér színű váladékcsomó, ez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy a szem beteg.

Jelenleg a fajta 2 örökletes betegségéről tudunk.

Az ír terrierek cystinuriája és hyperkeratosisa autoszomálisan, recesszíven öröklődik, ami azt jelenti, hogy csak olyan kutya lehet beteg, akinek mindkét szülője hordozta a problémát és a betegséget homozigóta recesszív módon hordozza. Tekintsük át a genetikailag lehetséges háromféle verziót, hogy a későbbiekben könnyebben érthessük meg a betegségek hátterét!
1. verzió: a homozigóta domináns egyedek egyetlen beteg allélt sem hordoznak, ők egészségsek és nem is örökítik a problémát.
2. verzió: a heterozigóta egyedek, akik egy beteg és egy egészéges allélt hordoznak. Ők nem mutatnak tüneteket, klinikailag egészégesek, de örökítik a betegséget.  Éppen ezért két egészséges szülő párosításából, amennyiben mindketten heterozigóta hordozói a betegségnek, 1/4 arányban születhetnek beteg utódok.
3. verzió: homozigóta recesszív egyedek, akik 2 beteg allélt örököltek, klinikailag betegek, a tenyésztésből való szigorú kizárásuk indokolt!

myrna laborA hyperkeratosis több terrierfajtában létező betegség, amely a talppárnák, egyes esetekben az orrtükör fokozott elszarusodását jelenti. A talppárnák bőre megvastagszik, berepedezik, a karmok szerkezete is megváltozik, rendellenes hosszúságúra nőnek. A betegség szerencsére nem halálos, de kellemetlen. Kúraszerű, vagy állandó kezelést igényel. A beteg állatok sport- és munkacélra nem lesznek alkalmasak, mert mancsuk érzékeny, sérülékeny. A betegség már korán, kb. 7 hónapos korban felismerhető.Jó hír, hogy hosszú évekig tartó kutatómunka és várakozás után 2014. márciusától végre elérhető a DNS-teszt hyperkeratózis szűrésére ír terriereknek. Különösen büszkék vagyunk rá, hogy a francia Antagene labor kutatómunkáját mi magunk is segítettük 25 tőlünk származó kutya vérmintájával. Aktuális tenyészkutyáink természetesen már szűrve vannak! Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a tőlünk származó kölykök között egészen biztosan nem lehet hyperkeratózisos egyed!
 
 
 
 
 
 P1460022A cystinuria cisztintartalmú kövek kialakulását jelenti a húgyhólyagban. A kövek egy anyagcsereforgalmi zavarra vezethetők vissza, amelynek lényege a cisztin nevű aminosav rendellenes vesebeli transzportja. A betegség könnyen diagnosztizálható és az esetek többségében speciális diétával és gyógyszerezéssel az állatok tünetmentesíthetők, bár a terápia nagyon költséges és egy életre szóló. A húgyúti elzáródást mutató eseteket elsőként sajnos sebészileg kell ellátni. A fajtában a legújabb adatok szerint kizárólag ivaros kanokban jelentkezik a betegség, ezért arra következtetünk, hogy a kőképződés az ivari működéssel függhet össze. Ez a terápiát is új megvilágításba helyezi, miszerint javasolt a beteg kanok herélése.
Mivel a cystinuriás kutyák akár teljesen tünetmentesen, kőképződés nélkül is leélhetik életüket, így nehéz felmérni a populáció érintettségét.Genetikai teszt sajnos nem elérhető ír terrierek számára. Ez azt jelenti, hogy a tenyésztő nem tudja garantálni, hogy a nála születő összes kölyök egészséges lesz, hiszen az egészéges szülők genotipusát nem ismerhetjük. Mi tenyésztőként ezért arról rendelkezünk a tenyésztői szerződésben, hogy amennyiben egy tőlünk származó kutya cisztinuriában megbetegszik, mit tudunk a tulajdonos részére felajánlani (vételár egy részének, vagy egészének visszatérítését).
Kisállatgyógyász szakállatorvosi diplomámhoz a kutyák cisztinuriáját választottam szakdolgozatként, amelynek keretében az elmúlt ével legfrissebb kutatási eredményeit dolgoztam fel és vetettem össze a magyar adatokkal. Emellett a tőlünk származó kutyákból rendszeresen végzek vizeletvizsgálatot, a lehetséges első jelek utén kutatva. A vizsgálatok természetesen ingyenesek.

A továbbiakban fontos  témákról olvashat össezfoglalót a fajtától függetlenül.
 
Copyright © 2023 www.irterrier.hu. Alle Rechte vorbehalten.