Magyar

Postal mail H-2831. Tarján e-mail partalicsilla@gmail.hu Phone Call +36 20 911-44-94

 
Címlap A fajtáról Jellemzés
PDF Nyomtatás E-mail
Jellem és küllem - avagy egy ragyogó kutya, vörös bundábanfigyelem
,,Egy kutya aranyból. Kívül és belül.” Jack London ezzel a két rövid mondattal jellemezte a fajtát. E két mondat kitűnően összefoglalja és tükrözi mindazt, ami az ír terriert olyan különlegessé teszi a csodálói szemében. Az író nagyon jól  ismerte ezeket a kutyákat, hiszen mindkét könyvében- Az éneklő kutya, A beszélő kutya- tökéletesen adja át mindazt, ami ezeket a kutyákat jellemzi.Vörös bundájával, született eleganciájával, sugárzóan értelmes szemeivel vonzza az emberek tekintetét. Hűséges, odaadó társ, sokoldalú, gyorsan tanuló, kimagaslóan intelligens munka- és sportkutya. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a jó tulajdonságai ellenére ő is egy öntudatos, pörgős, gyakran akaratos terrier! Következetes nevelést igényel, de az elnyomást nem tűri, kemény bánásmóddal nem fogunk nála célt elérni.  Unatkozni nem lehet mellette és jó, ha a gazdának van humorérzéke. Rendkívül gyorsan reagál a gazdái hangulatára, pontosan képes felmérni, hogy mit is kellene tennie ahhoz, hogy a gazdának megfeleljen. Remekül kihasználja veleszületett báját, ha valami rossz fát tett a tűzre, vagy csak fel akarja vidítani gazdáját. Minden ír terrier tulajdonos pontosan ismeri ezt a szituációt! Ölbe hajtott fej, tágra nyílt, csillogó szemek, lassan, óvatosan söprő farok.Esztivel_005 P6140052 35_hnaposan_092


IMG 8194 3 irish
 
 
Híresen gyermekszerető fajta, ugyanakkor sokan gondolják azt róla, hogy az ír terrierek agresszívek más kutyákkal szemben. A valóságban azonban egy jól szocializált és megfelelően nevelt, jó wesenű ír terrierből kis eséllyel lesz verekedős, antiszociális kutya.P1060416
 
 
 
 
Való igaz, hogy életfelfogásuk a ,,győzelem, vagy halál”. Ez a szemlélet tükröződik vissza temperamentumosságukban, rámenősségükben és pontosan ezért ilyen sikeres sport, vadász és mentőkutyák. Nem kifejezetten verekedős fajta és mint bármely más fajtánál, egyedenként is nagyok a különbségek ebben a tekintetben. Az biztos, hogy nem marad ki ,,egy jó  buliból”, ha felhívást kap rá és nem marad adósa senkinek. Egy oroszlán bátorságával küzd minden helyzetben.


A 19. századi szerző, Alberg PaysoneTerhune így írt róla: ,,ez a világ talán legkiválóbb kutyája. Nem rokonszenvezik azonnal minden idegennel, aki megsimogatja. De mindhalálig társa és védelmezője mindenkinek, aki elnyerte a szívét és  figyelmét. Egy ír gentleman a régi időkből”Az ír terrier egy közepes méretű fajta, a hosszúlábú terrierek családjába tartozik. Elég kicsi ahhoz, hogy beférjen egy autóba, így állandó útitárs legyen, és elég nagy ahhoz, hogy szükség esetén megvédje otthonát és gazdáit.
A standard alapján a kutya megjelenése mozgékonyságot, vidámságot tükröz, mozgásában öntudat és figyelem mutatkozik.

Msols_-_P1430529Az ír terrier jó tömegű, erős csontozatú, izmos, feszes felépítésű kutya. Ugyanakkor megjelenésében elegánsnak, hajlékonynak kell lennie, gyorsaságot kell tükröznie. Ezt az összhangot nem könnyű eltalálni. A kutya nem lehet sem nehézkes és túl kompakt, sem könnyű, vékony csontozatú. A standard az 1988-ban történt változatás ellenére sem tesz különbséget a marmagasság tekintetében a szukák és a kanok között. A súly és a méret egy olyan kérdés, amelyről a múlt és napjaink tenyésztői, ír terrier-szakértői” is szívesen és hosszasan vitáznak. Mindenesetre a standard súly és méret fejezetét egy részletes magyarázattal egészítették ki, amelynek az a konszenzusa, hogy ebben a kérdésben az összbenyomásnak kell döntenie. Azaz: Vannak túl rövid- és túl hosszú lábú ír terrierek, túl kompakt és túl könnyű felépítésűek, túl rövid és túl hosszú hátúak. Az ilyen kutyák mindegyike megfelelhet a standard által meghatározott méretnek és súlynak, ugyanakkor nem típusos ír terrierek. Ezen oknál fogva a ringben nem szabad önmagában a méret és súly alapján dönteni. Sokkal fontosabb, hogy a különböző testtájak a megfelelő harmóniában és egyensúlyban legyenek egymással, hiszen ez fogja végső soron kialakítani egy típusos ír terrier küllemét. Brivio-Chellini asszony, az olasz terrier specialista bírónő szavai szerint:,,Egy kicsi, kompakt ír terrier, rövid lábakkal inkább emlékeztet egy vörös Lakeland terrierre, így elveszti egyedi, ír terriere jellemző összbenyomását.” Napjainkban az elfogadott méret szukák esetében 46-48 cm, kanok esetében 48-50 cm, súlyuk 15 és 18 kg között változik.

Msols_-_kan2A fajta karakterét az ,,ír terrier-kisugárzás” adja, aminek talán legmeghatározóbb eleme a fej. A fej alakja, a szemek és a fülek együttesen alakítják ki azt a jellegzetes arcot, aminek első pillantásra egyértelműen tükröznie kell a kutya jellemét: bátorság, büszkeség, intelligencia. A túl rövid, vagy éppen túl hosszú fej, a nagyméretű, nem mélyen ülő szemek, a túl magasan, vagy alacsonyan tűzött fülek, a kifejezett stop,  a puha, selymes szőrzet mind olyan tényezők, amelyek a fej harmóniáját és ezáltal az egész összbenyomást kedvezőtlenné teszik.

Az ír terrierek színe a vörös többféle árnyalatának megfelelő. Világostól egészen a sötétvörösig. Kölyökkorban egy puhább, fekete szőr borítja a felületet, amit az első, 8-10 hetesen elvégzett trimmeléskor eltávolítanak. Jó páran a sötétvörös színt előnyösebbnek tekintik a többinél. Napjainkban egyre több, nagyon sötét, intenzív vörös kutyát látni. Ezek egy része kitűnő minőségű szőrzettel rendelkezik, de vannak köztük túl kemény szőrű egyedek, amiknek nincs megfelelő minőségű lábszőre és szakálla, de szép számmal lehet látni égővörös színű, ugyanakkor hullámos szőrzetű egyedet is. Az ideális szőrminőség kérdésköre- a méret és súly témákhoz hasonlóan- szintén nem egyszerű, mivel a fajtán belül sok szőrtípussal találkozunk. Ezek közül nem lehet egy ideálisat megnevezni, hiszen több olyan egymástól eltérő szőrtípus fordul elő, amelyek megjelenésükben megfelelnek a standardnek és maximálisan alkalmasak az állat védelmére az időjárással szemben. Ugyanakkor a puha, hullámos, selymes szőrzet semmiképpen nem kívánatos. Ugyancsak nem kívánatos jelenség a fekete satírozottság a fejen, a füleken, vagy a testen.

A standardből kiemelendő a fajta egy jellegzetes tulajdonsága, az enyhén ívelt ágyék. Gyakran előfordul, hogy egy típusos ír terriernél ezt hibának minősítik a ringben.
 
Copyright © 2023 www.irterrier.hu. Minden jog fenntartva. Partial designer and webhosting by K@ro