Magyar

Postal mail H-2831. Tarján e-mail partalicsilla@gmail.hu Phone Call +36 20 911-44-94

 
PDF Nyomtatás E-mail
     
     
Az ír terrier ápolásaParzs_016
A fajta jellemzője a kemény, szálkás szőr, amelynek előnye az, hogy amennyiben a kutyát rendszeresen trimmelik, nem hullajtja a szőrét a lakásban, autóban. Nem igényel napi fésülést, gyakori fürdetést, szőre nem filcesedik. Egyszóval a tulajdonos számára jóval kevesebb macerát jelent, mint egy hosszú, puha szőrű állat ápolása. Ugyanakkor ha szép, ápolt ír terriert szeretnénk, a test körvonallait követő, az izomzatot, fejformát kiemelő szőrzettel, akkor rendszeresen meg kell trimmeltetni.


A trimmelésről

A trimmelés az elhalt szőrszálak eltávolítását jelenti. A folyamat nem fáj a kutyának, hiszen elhalt szőrökről van szó.  Egyes kutyák kifejezetten várják, hogy asztalra kerülhessenek. Saját tapasztalatom az, hogy az első pár alkalommal a kozmetikus és  akutya számára is az a jobb, ha a gazdi nélkül történik a beavatkozás! A trimmelést speciális trimmelőkéssel végezzük, gyakorisága pedig attól függ, hogy kiállítási, vagy hobbykutyánk van –e. A honlapunk fotóin látott állapot többnyire kiállítási szőr, tehát egészen rövid. Ilyen, vagy ehhez hasonló szőrben tartani egy ír terriert 2-4 hetenkénti trimmeléssel valósítható meg. A legtöbb tulajdonos családi kedvenc ír terrierjét évente 3-4 alkalommal trimmelteti kozmetikussal. A művelet alapszinten elsajátítható otthon is, ehhez egy jó trimmelőkés, egy segítőkész kozmetikus és egy lelkes gazdi szükséges. Ha rászánunk hetente egy órát, akkor folyamatosan csinos, rövid szőrű ír terrierünk lesz.

P1140641

A trimmelés egy fárasztó, időigényes művelet. Egy egészen hosszúra meghagyott, hónapok óta nem trimmelt ír terrier bizony 4 óra alatt készül el. Ha gyakrabban látogatjuk a kozmetikust, vagy saját magunk látunk neki gyakrabban, akkor ez akár 1 órára is lecsökkenhet.

Kép: Mester 4 hónaposan 2. trimmelését piheni ki...

 

A nyírás, amelyet géppel végeznek, egy jóval egyszerűbb, rövidebb és olcsóbb művelet. Sok kozmetikus ezért -próbálván elkerülni a fárasztó trimmelést- felajánlja a gazdinak, hogy amennyiben nem kiállítási kutyáról van szó, válassza inkább a nyírást. Az ír terriert viszont szigorúan tilos megnyírni. A nyírással az élő és elhalt szőröket egyaránt elvágjuk egy bizonyos hosszúságra. Ez azt eredményezi, hogy a kutya szőre felpuhul, hullámos, fénylő, sárgás árnyalatú lesz. Ez a szőr már amellett, hogy sokat ront egy ír terrier megjelenésén, nem fogja védeni a kutyát hidegtől és esőtől.

 

Trimmelés lépésről lépésre

Az alábbiakban Parázs kutyánk ,,átváltozását" mutatjuk be képekben. A kutya 4.5 hónapja volt utoljára trimmelve.Szőre megérett a trimmelésre, könnyen, gyorsan ment a művelet. A trimmelés után csak aljszőr maradt rajta. Új fedőszőre nemsokára elkezd nőni, amitől a szőrtakaró újra jellegzetesen szálkás és vörös lesz. Így 2-3 hét múlva újra át kell majd trimmelni, de akkor már egy kemény, vörös szőrzet lesz látható.


Parzs_019 Parzs_023 Parzs_024
Trimmelés előtt Asszimetrikusan Oroszlán fazonban

Parzs_021 Parzs_029 Parzs_043
Trimmelésre érett fedőszőr,
alatta a vörös, puha aljszőr
Végeredmény és végtermék Frissen trimmelt fej

Isa, aki Ausztriában él, 4 hónapos szőrben érkezett egy tavaszi átalakulásra.

2_vesen_004 2_vesen_005 2_vesen_011
Így érkezett trimmelés közben ,,félkészen"

2_vesen_016 2_vesen_018 2_vesen_029
A lábakról se feledkezzünk meg! Büszke, értelmes tekintet Boldog, csinos ír terrier!


A 9 hónapos Rufus első komplett trimmelése így zajlott.

Rufus_015  Rufus_027  Rufus_030
 Így érkezett
 Előkezelés Furminátorral
 Előkezelés Furminátorral
Rufus_021 Rufus_034 Rufus_042
A furminátor használata Trimmelés Félig trimmelve

Rufus_082 Rufus_111 Rufus_105
A végtermék Készen vagyok! Rufus portré

Az 1. Hunterriers-trimmelőnap!

Egyéb teendők

phoca_thumb_l_KASZ_002Egy jól trimmelt ír terrier szőrét elegendő, ha hetente 1-2 alkalommal alaposan átkeféljük, lehetőleg kifezetten erre a célra gyártott terrierkefével tegyük! Nem szabad megfeledkezni a lábszőrzet ápolásáról! A végtagokon általában puhább és hosszabb a szőr, hajalamos lehet filcesedésre, különösen a hónaljtájékban. Tehát a lábszőrzetet és a szakállat is át kell kefélni, fésülni!

Kép: Kefe angyali módon próbálja meg nehezíteni a trimmelést. Haragudni nem lehet rá, ez az ő saját módszere.

Ha szeretnénk, hogy ír terrierünk minden séta alkalmával csinos legyen, átfésülhetjük a szakállát, szemöldökét, lábait minden nap! Pár mozdulat az egész.

Nálunk jól bevált az un. Furminátor használata, ami rendkívül hatékonyan szedi ki az aljszőrzetet és az elhalt szőrt. Használata hetenként ajánlott, így a trimmelések gyakoriságát is csökkenteni lehet.

Téli időszakban különösen fontos, hogy a talpi felületről, az ujjak, talppárnák közötti területről a hosszú szőrt eltávolítsuk. Emellett aki városban sétál, annak nem árt az utak sózása miatt mancsvédő krémet használnia minden séta előtt. Így fölösleges bosszúságtól és fájdalomtól kíméljük meg kutyánkat.

Higiéniai szempontból ajánlható a genitáliák környékének körbenyírása, kanoknál, szukáknál egyaránt. Erre érdemes havonta sort keríteni, még akkor is, ha ennél ritkábban trimmeltetjük kutyánkat.

Lakásban, vagy puha talajon mozgó kutyáknál szükségessé válhat a karmok időnkénti levágása is, ezt bízzuk állatorvosra, vagy kozmetikusra.

Fürdetni nem szükséges az ír terriert, bundája öntisztuló. Ha mégis van rá ok, akkor ezt speciális szálkás szőrre kifejlesztett samponnal tegyük, ami kevésbé puhítja meg a szőrt.

Ajánljuk még a szárazsamponokat, púder, vagy spray formában, amik eltávolítják a szennyeződést és jó illatuk van.

 
Copyright © 2023 www.irterrier.hu. Minden jog fenntartva. Partial designer and webhosting by K@ro