Magyar

Postal mail H-2831. Tarján e-mail partalicsilla@gmail.hu Phone Call +36 20 911-44-94

 
Címlap Kutyáink Saját kutyák Lipót jellemrajza
Lipót jellemrajza PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dr. Partali Csilla   
2011. május 09. hétfő, 15:53

Lipót

Lipót szám szerint a 3. vérebünk. Csaba gyermekkori vágya, hogy hivatásos vadászként vérebet vezethessen, sokára teljesült. Számtalan szerencsétlen előzménynek kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy Lipóttal végre elkezdhesse a vérebezést. Az első vérebünknél 6 hónaposan sajnos közepes fokú csípőízületi dysplasiát diagnosztizáltunk, amely már visszatérő súlyos sántaságban is megnyilvánult, így nem kockáztattuk meg, hogy egyáltalán alkalmas lesz -e munkára a továbbiakban. A tenyésztőjéhez került vissza. A második vérebünket, Boszit hosszú várakozás után, nagyon messziről, Szlovákiából hoztuk. A gyönyörű, aktív kiskutya sok örömet okozott nekünk, de sajnos 2 héttel később elütötte egy autó. Bár Csaba a két kutya elveszítése után feladta a vérebezés lehetőségét, a család mégsem hagyta annyiban. Jól tettük.

Lipt_023
Lipót Kaposvár mellett született, őt és 3 testvérét a tenyésztője nevelete fel cumisüveggel, ugyanis a szuka az ellés után nem sokkal elpusztult. Csaba 30. születésnapjára egy nagy meglepetésbuli keretében kapta meg Lipótot, a családtól és a barátoktól közösen. Volt nagy meglepetés és öröm.
KASZ_065Lipótot még véletlenül sem lehet az ír terrierekhez hasonlítani. Mint minden véreb, ő is egy érzékeny lelkületű kutya, aki a mindennapokban és a kiképzésben is más módszereket, stílust igényel.
Lipót egy nagyon jól képzett, tökéletesen engedelmes kutya, képes 1-2 órát is helyben maradni bármilyen körülmények közt, ha Csaba valamiért elfektette. Munkája a sebzett vad felkutatása (vezetékmunka). Ha nincs dermedt vad a csapa végén, akkor hajszával megállítja a vadat, így segíti a terytékre hozatalát. Mindezek nagyfokú önállóságot igényelnek a vérebektől, így munkastílusuk, tanulási folyamatuk (a véreb bevezetése), gazdájukkal való kapcsolatuk eltér például egy terriertől, vagy egy vizslától.

Kzp-Kelet_Eurpa_Killts_019Bárhol meg lehet vele jelenni, mindig nyugodt és jól nevelt, bár ismeretlen szituációkban nem olyan kötélidegzetű, mint az ír terrierjeink.
Emberekkel és gyermekekkel is nagyon barátságos, ugyanakkor jót szoktunk nevetni azon, hogy őt bizony nem a gyors észjárásáért szeretjük. Ő mindent a maga módján, nyugodtan, ráérősen tesz meg, vagy tanul meg.Amikor ír terrier alom van nálunk, Lipótra mindig számíthatunk. végtelen nyugalommal tűri a kicsik játékát, harapásait, szemtelenkedéseit. Nagyon nagy segítség nekünk, hiszen 6-7 hetes kor után, amikor Kefét már nem hagyjuk egész napra a kölykökkel, Lipót (és Parázs) átveszi a tanítómester, a bölcs nagybácsi szerepét. Egész nap együtt van a kölykökkel, akik sokat tanulnak tőle.
 
Copyright © 2023 www.irterrier.hu. Minden jog fenntartva. Partial designer and webhosting by K@ro