Magyar

Postal mail H-2831. Tarján e-mail partalicsilla@gmail.hu Phone Call +36 20 911-44-94

 
Címlap Kutyáink Saját kutyák Parázs jellemrajza
Parázs jellemrajza PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dr. Partali Csilla   
2011. május 09. hétfő, 16:52

Parázs

Parázs Kefe féltestvére, akit kifejezetten vadászati célra kaptunk ajándékba Kefe tenyésztőjétől, Szabó Anikótól. Kiképzése korán elkezdődött, ugyanakkor meg kell jegyeznünk, nem ment olyan könnyen, mint Kefével. Ennek oka természetesen nem Parázs képességeiben keresendő, hiszen egy nagyon okos, tanulékony kutya. A háttérben inkább az állt, hogy már kamaszként is egy nagymellényű, öntudatos kan volt, akit sokkal jobban érdekelt a terület megjelölése, mint a kiképzés. Természetesen megtaláltuk a módját, hogy mivel lehet őt kellőképpen motiválni, így ugyanolyan jól képzett, engedelmes kutya lett, mint Kefe és Lipót.

De kezdjük az elején!
phoca_thumb_l_Parzs_028

Parázs mindig is egy belevaló, önálló kutya volt. Aznap, amikor megérkezett hozzánk, az autóból való kiszállás után már azon mesterkedett, hogy hogyan lehet Ludmillát a farkánál fogva körbehúzni az erdőben.Parzs_041

Ugyanezen este pedig megismerkedett élete első vaddisznójával is, a találkozás jól sikerült, és végre találkozott valamivel, ami egy kis megilletődöttséget váltott ki belőle.
parage_2
Vidám gyermekkora volt, élvezte, hogy Kefe és Lipót is sokat játszik vele.8-10 hónapos kora körül már láttuk, hogy ő azért más kategória lesz, mint a tüneményes, mindig tanulni akaró Kefe. Parázs is kedves volt a maga módján, de a figyelmét hosszú ideig megtartani nem volt könnyű. Sok munka árán, 2 éves korára lett az az ír terrier, akit ma ismerünk.


phoca_thumb_l_munka12Parázs aktív munkakutya, nap, mint nap az erdőben ténykedik. A legtöbb feladata a novemrbertől-februárig tartó hajtóvadászat-szezonban van, amikor hetente többször dolgozik hajtásban. Ez bizony nagyon komoly állóképességet igénylő munka, mindamellett veszélyes is. A hajtószezonon kívül utánkeresésre használjuk, főleg sebzett őzre, de friss, sebzett vaddisznócsapán is hasznos. Eddig mindössze egyszer sérült meg könnyebben, nem is hajtsban, hanem egy bak hajszázása közben történt. Okosan, óvatosan dolgozó kutya, aki vigyáz magára, ugyanakkor rendíthetetlenül kemény és kitartó vadászkutya. Nagyon gyors, messze megelőzi a többi hajtókutyát. Az őzet képes lerántani. Munkájában fáradhatatlan, ugyanakkor nagyon könnyen irányítható. Jól összedolgozik a többi hajtókutyával, ilyenkor félreteszi az egyébként hatalmas egóját, és jól együttműködik a többi kannal. Hajtás után azonban rögtön átvált egy másik üzemmódba. Hazafelé már újra ő a domináns kan, aki alig várja, hogy valaki ,,beszóljon neki". Mivel nagyon fegyelmezett kutya és pontosan tudja, hogy nem szabad verekednie, ezek a pórázon összemorgások soha nem fajulnak verekedéssé.

Mikeyval akár mindennap megvitatják, hogy ki a főnök, de ez még mindig nem dőlt el. Pár másodperces morgolódásokról van szó, komoly verekedés még nem volt köztük. Parázs kifejezetten szereti a gyerekeket és nagyon kedves idegen emberekkel is, ugyanakkor a macskáinkat nem hajlandó elviselni, mint Kefe, vagy Mikey. Egy újabb különbség  a többiekhez képest, hogy kerüli a vizet.

folyt.köv.
 
Copyright © 2023 www.irterrier.hu. Minden jog fenntartva. Partial designer and webhosting by K@ro